Senaste inläggen
400 g nötfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
1 burk vitabönor i tomatsås
(1 burk tomatkross) (eller en förpackning krossad tomat med chilismak)
Gör så här:
Fräs löken gyllenbrun, lägg i köttfärsen och stek den ordentligt. Tillsätt kryddan och vatten enligt anvisningen på påsen och koka 5 min.
(Häll i tomatkross och puttra 10 min) Häll i bönorna och låt puttra. Servera med ris och grönsaker. Jag tog extra är röda paprika i bitar.
50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl havregryn
1 L rågsikt
4 dl vetemjöl
Pensling:
vatten
Garnering
0,5 dl havregryn
Tillagning
Ett lättbakat och saftigt bröd med havregryn och rågsikt. Brödet kräver ingen avancerad utbakning utan trycks bara ut direkt i långpannan.
2. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. 3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. 4. Sätt ugnen på 225°. 5. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.
jag tror jag gjorde lite fel, att skära de i bitar i förväg, det kanske skulle svalna i plåten förstoch sen ta ut o bryta?
öhhh...eller...
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
1 msk vatten
150 gram riven västerbotten eller prästost(alleum)
3 ägg
2 dl creme fraiche tomat & basilika
ca 10-15 st cocktailtomater
100 gram strimlad skinka
Gör så här:
Rör ihop smör,mjöl och vatten till en deg, kavla ut och klä en pajform.
Förgrädda i ca 10 min.
Vispa äggen, blanda i ost och creme fraiche, skinka
garnera skivad tomater och en kvist eller kryddad basilika
grädda färdig i 200 grader ugn på ca 15-20 min
Servera småfralla och sallad till!
Smaklig måltid!
Tips, man kan platta degen direkt i formen, inga problem..
om creme fraiche är slut, så ta creme bonjour burken 2,5 dl med tomat och medelhavsörter, det smakar gott ändå,
vi köpte färdiga strimlade skinka, (latmask)
2 Msk Margarin
1 Gul lök
1 Äpple
2 tsk Curry
1 msk tomatpure
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl fiskbuljong ( halvtärnad buljong och 1 1/2 dl vatten)
300 gram skalade räkor (påse) jag tog 400 gram fr icas, det gick bra ändå
Gör så här:
1. Börja med att hacka lök och äpple till tärningar, och fräs dem med margarin i en kastrull, tillsätt curry,mjöl, buljong
grädde, tomatpuré och låt det små koka i 10 min. OBS! inte så högvärme pga risk bränn i botten
Efter kokat i 10 minuter tillsätt räkor och sjuda sen, serveras med Jasminris( men det går bra med vilken ris som helst)
Av VJ
1 Påse "old el paso taco seasoning mix) annars ta tacomix
500 gram färska kycklingfile (kan ta djupfrysta o tina upp)
1 purjolök (skivad el strimlad)
3 dl matgrädde
1 påse old el paso cheddardip
1 dl old el paso thick´n salsa mild, men finns i hot
1 burk champinjoner (skivad el hel, du avgör)
1 dl riven ost eller 1 påse á 150-200 gram
Så här gör du:
1.Häll kryddmix (taco el seasoningmix) i en skål el typ 2-3 L plastpåse lägg kycklingfileer i och blanda väl
Stek fileer efteråt i stekpanna/traktörpanna
2. Skiva purjolök och lägg den i ugnsformen, efteråt lägg dit champinjonerna. När du har stekt klar fileerna lägg dit
och efteråt igen purjolök och champinjonerna.
3. ugn 200 grader (mitten)
4. Vispa ner cheddardipen i kall matlagningsgrädde och koka upp under omrörningen.Tillsätt salsa och rör om, Häll såsen över kycklingarna u formen.
5. Strö över riven ost
6. Gratinera ca 20 min tills osten fått färg
7. Servera med kokt ris och sallad samt bröd till.
SMAKLIG MÅLTID!!!!
Tips: Du kan fixa allt dagen innan,men gör såsen samma dag du ska bjuda.
Räkna ut ca 1 1/2 file per person
Man kan skära fileerna i bitar och strö runt om i formen.
175°
3 st kexchoklad
6 msk smält margarin
150 g blockchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Krossa kexchokladen i matberedare
2. Blanda ner det smälta margarinet och rör om
3. Häll smeten i en smord pajform
4. Grädda i 175° i 6 min
5. Låt svalna
6. Smält blockchokladen och blanda ned grädden (ej vispad)
8. Rör ner vaniljsockret och äggulorna
9. Låt svalna en stund
10. Bred över pajskalet
11. Låt stå kallt i kylen i 4 timmar
12. Servera med grädde eller vaniljglass
2 dl makaroner
2 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 kryddiga magra korv tex kabanoss 10 %
1/2 purjolök
1 dl majskorn
1 dl riven lagrad ost 17 %
Gör så här:
1. Koka makaroner enligt anvisning på förpackning.
vispa ihop ägg,mjölk, salt och peppar.
Skiva korven och strimla purjolöken.
2. Blanda allt med majs i en smord ugnsform,
Strö över ost och grädda i ugn ca 25 min.
Servera med sallad.
tips: Ni kan ta falukorv,rökt skinka, kassler eller enl era favorit.
Jag brukar ta salladslökar (minipurjolök) istället för vanliga pga de ger mer smak.
(bilden kommer senare, har inte smakat ännu)
jag hade margarin blandad med vaniljsocker som fyllning inne i vetebullar
det är 2a gången jag testar med påsen, jättebekvämt, man har bara socker, vetemjöl och smör/mjölk (40 grader varmt) att blanda med dessa i degblandare. det står på påsen att det tar 1 timme... TESTA NI!
den påsen finns i samma hylla som tex strösocker,mjöl, bakpulver o.s.v
se bilden
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|