Senaste inläggen
Man skivar falukorv och lägger i gratängform.
Hackar lök, skalar och river äpplen.
Lök + rivna äpplen skeks lite i smör tills de blir mjuk.
Tillsätt senap och chilisås, svartpeppar i lök och äppelröran.(vet ej exakt mått utan tar på känn)
Bred över röran på korven och strö riven ost.
I ugn 225 grader tills det får färg ca 20 min
Koka spagetti!! sen är det bara att äta
/ÅB
(bilden kommer senare) (ej testad)
Mias rosenbröd 16-20 st 250 grader 50 gram jäst 50 gram smör el margarin 5 dl vatten 1 ägg 1 tsk salt 1 msk socker 1 stor pressad vitlöksklyfta ca 1,3 L vetemjöl Pensling ägg vallmöfrön Gör så här: 1. smula sönder jästen i en bunke smält margarin i en kastrull. Tillsätt vatten och låt degvätskan bli fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör till den löst sig 2. Tillsätt ägg,salt,socker,vitlök o ch nästan allt vetemjöl. arbeta samman till en slät och smidig deg för hand eller med degkrokar. täck med bakduk och låt jäsa i 30-40 min på en dragfri plats 3. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och knåda den lätt rulla ut till en längd och dela 16-20 bitar. forma till bullar.Placera bullar på en bakplåt med bakpapper, Låt dem jäsa under bakduk till dubbelstorlek i 30-40 min 4. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 5-8 minuter (god var den)
För 4-5 personer, ugn 250 grader tills osten blivit ljusbrun
2 gula lökar
margarin
450 blandfärs, går också bra med nötfärs/köttfärs
1 msk vetemjö
3 1/2 dl vatten
1/2 dl tomatpure
1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
3/4 tsk soja
1 tsk oregano
1 burk hela tomater
2 dl riven ost
2 1/2 (kan ta jämn 3 dl ) ris
Gör så här:
1. Hackja löken och stek den i ljus brun margarin - inte i stark värme
2. Höj värme på plattan och lägg ner köttfärsen - mosa sönder den me den gaffel.
3. Lök och köttfärsen steks tillsammans under omrörning då och då.
4. När färsen är smulig och blivit lite brynt strös vetemjöl över och rör om väl.
5. Häll i vatten, tomatpure,salt,svartpeppar,soja och oregano.
koka såsen, gärna med locken på i ca 10 min, rör om ibland.
6. sätt på riset - läs på paketet hur man gör.
7. smörj en ungsäker form.
8. Häll i 1/2 av köttfärssåsen, sedan allt ris sedan 1/2 av köttfärsås
9. dela burktomaterna ich fördela de i formen,
10. strö över osten
.
Ca 400 gram kassler, gärna vinmarinerad icas kassler,
1 purjolök
1 grönpaprika el din favorit
1-2 st vitlöksklyftor eller mer enligt din tycke
1 burk krossade tomater
1 förp. creme fraiche lätt ( går även med vanlig)
salt
curry efter smak
GÖR SÅ HÄR:
1. Strimla kassler, paprika,purjolök till pinnar, lättaste om du delar i 3 delar i purjolök då lätt att strimla dessa fina.
2. fräs curryn i margarin, går bra med olja, bryn kassler i omgångar om
ni har en hög av kassler. lägg kassler i en tallrik eller fat under tiden.
3. fräs paprika,purjolök och vitlökbitar
4. Blanda allesammans(purjolök,vitlök,paprika,kassler och tillsätt krossade tomater.
5. Låt den koka i ca 10 min, tillsätt creme fraiche sist o koka upp
Salta o tillsätt ev mer curry efter smak, servera med kokt ris
Superlätt och Super god!!!
Goda småbröd som är enkla att göra
tid: 2 timmar
antal: 24 st
1 pkt röd jäst
5 dl mjölk
250 g Kesella ( en burk)
2 1/2 msk ljussirap
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl grahamsmjöl
8 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula sönder jäsen
2. värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen
och rör om tills jästen har "smält".
3. Rör i Kesella, sirap, salt,grahamsmjöl och vetemjöl, arbeta ihop till en deg.
4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min ( jag brukar i 40 min)
5. ta upp degen på bakbordet och knåda den.
6. Dela degen i 24 lika stora bitar och rulla dem till bollar
7. Lägg bollarna tätt bred vid varandra i en långpanna ( ha bakpapper under)
8. Grädda i 225 grader mitten av ugnen 15-20 min ( jag har alltid 200 grader och lite längre tid)
9. pensla bollarna med vatten med en skvätt olja i (rapsolja till ex)
Låt brödet kallna på galler eller någon underlqag under en bakduk
bryt isär bollarna.
Källa: http://www.recepten.se/recept/brytbroed_kesella.html
Lycka till!!!!
Pastarätt med smak och färg av ajvar relish, den mustiga ungerska paprikapurén.
Ingredienser 4 port
1 grillad kyckling ( el ta kycklingfile)
ca 300 g pasta, t ex tagliatelle
2 purjolökar
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 dl mild ajvar relish
2 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
Gör så här
Koka pastan.
Skär purjolöken i strimlor på längden.
Lägg dem i pastavattnet när det återstår någon minut av koktiden.
Ta bort skinn och ben på kycklingen.
Skär köttet i bitar. Skala och hacka vitlöken. Koka upp grädde och ajvar relish i en kastrull.
Lägg i kycklingen, vitlök och timjan.
Låt koka någon minut.
Servera såsen med pastan.
Tips! Blir det något över i glasburken med ajvar relish kan du blanda den med crème fraiche och få en god kall sås.
Källa: http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14421
Klassiskt gott recept på kyckling med banan, jordnötter och chilisås.
Tid ca 45 min
6 portioner
Du behöver:
1 kg kycklingfile
140 g bacon (gärna tärnad) finns färdig att köpa i affär
3 bananer
2 dl chilisås
5 dl vispgrädde
1 ½ dl jordnötter
1 italiensk salladskrydda
Gör så här:
Strimla kycklingfilé och bacon.
Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg.
Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.
Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform.
Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
Vispa grädden och blanda med chilisås.
Häll över och bred ut. Strö över jordnötter.
Gratinera i mitten av ugnen 225 grader i 15 minuter.
Servera med kokt ris och sallad.
Källa: http://www.recepten.se/recept/flygande_jakob.html
Min tips är:
200 grader i ugn 20 min (följer ris) så de blir klara samtidigt
jag kryddar på kycklingfile med tacokrydda den där gula påse på affär eller icas,
syftet att få upp smaken,
4 Portioner nedersta falsen, 200 grader, 30 min
Deg:
3 1/2 dl mjöl
125 g margarin
3 msk vatten
Blanda allt så att det blir en deg, tryck ut degen i en pajform
Stekning:
400 gram köttfärs
1 liten purjolök eller salladslök
1 liten burk champijoner (skivade el hel) el färska)
Blanda med köttfärsen i stekpannan:
3 msk tomatpure
2 tsk spagettikrydda ( pastakrydda)
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
låt allt koka i 5 minuter
Under tiden kan ni göra
äggblandningen
3 ägg
1 dl riven ost
blanda i en bunke(skål)
När 5 min gått ang köttfärsen så häll
äggblandningen i köttfärsen i stekpanna och rör om
Häll allt från stekpannan ner i pajformen.
Grädda i ugnen
Servera gärna med en sallad
________________________________________
Om du vill inte ha köttfärs så kan du ta kassler, skinka, broccoli, tomat eller något annat du har i kylskåpet.
Tänk på att också ta andra kryddor som passar.
SMAKLIG MÅLTID!!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|